Utószó egy naplótöredékhez

 

    A fentebbi napló-töredéket egy nagyalakú, kék füzetben találtuk, aminek a felirata:
   Négy próféta (másolás)
   (1965 február 21-től)
    A szöveg végtelenül rosszul olvasható, főleg a második része. Javítás viszonylag kevés van benne, de a betűk nincsenek kiírva, a mondatok befejezve.
    A füzet további részében valóban a Négy prófétából vannak részletek: Jezaia, Jeremia, Hosea sorrendben.
    Németh László február 13-án a Mathiász-panzió bemutatójára ment fel Budapestre. A bemutatóról Ádám Ottónak ezt írja: „Az előadásról egyébként kellemes benyomással jöttem el. Az első helyen áll Tolnay játéka. Több jelből arra következtettem, hogy a szerep nem tudta igazán megnyerni, a teljesítménye mégis elsőrangú.” A másik darab, amit megnézett a Yerma volt. Psota Irénnek írta: „Amikor épp tíz éve a Yermát a Városmajorban fordítani kezdtem, még abban sem igen bíztam, hogy könyvfödél közt láthatom a fordításom, s azt még kevésbé hittem, hogy színpadról, ilyen kitűnő előadásban hallhatom.”
    Ezenkívül látta: Illés Endre: Idegen, feltehetően Sartre: Zárt tárgyalás című darabját, valamint a Villámfénynél 50. előadását.
    Az Utolsó széttekintésben megjelent Naplók sorában ezt a töredéket a Tihanyi certosa – 1964. október és a Gondolatok, történetek – 1965. május, június közé lehet beilleszteni.

 

Németh Ágnes