Bemutatkozás

A Forrás című folyóiratot 1969-ben alapította Bács-Kiskun Megye Tanácsa. A lap alapító főszerkesztője Varga Mihály volt, ezt a posztot 1972-1988 között Hatvani Dániel látta el, 1989-től Füzi László vezetésével tevékenykedik a folyóirat. A kezdetektől a lapnál vagy a lap körül tevékenykedett a lappal jelenleg is kapcsolatban álló Buda Ferenc, ugyancsak meghatározó szerzője-szerkesztője volt a lapnak Zám Tibor.

A kezdetektől érvényes a folyóiratra az az irodalomtörténetben használt besorolás, hogy „vidéken szerkesztett, de országos jelentőségű” folyóirat.

A folyóirat feladatának tartja Kecskemét, tágabb értelemben pedig Bács-Kiskun megyei szellemi életének, hagyományainak ápolását. Ennek megfelelően a szerkesztők rendszeresen foglalkoznak Katona József, Kodály Zoltán, Tóth Menyhért szellemi örökségével, s írásokat közölnek az itteni irodalomtörténeti, művészettörténeti és zenei hagyománnyal kapcsolatban. A lap szerkesztői ugyanakkor teljes magyar irodalomban gondolkodnak, a határon túli magyar alkotók éppoly természetes módon szerzői a lapnak, mint a hazaiak.

A szerkesztőség alaptevékenysége mellett foglalkozik könyvkiadással is.

A szerkesztőség tagjai megbecsült résztvevői a magyar irodalmi életnek, munkáik különböző lapokban, folyóiratokban jelennek meg. Valamennyiük számos önálló kötet szerzője, számos megyei és országos irodalmi díj kitüntetettje, Buda Ferencet Kossuth-díjjal tüntették ki.

Rendszeresen szervezünk irodalmi rendezvényeket, számos kulturális intézménnyel dolgozunk együtt.

Folyóiratunk fenntartója

Kecskemét Megyei Jogú Város

Folyóiratunk támogatói

 

József Attila Kulturális és Szociális Alapítvány